Skip to main content
Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium

I. Inváziobiológiai konferencia

Az HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont és az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium Invázióbiológiai Divíziójának nevében szeretettel várunk minden érdeklődőt az I. Inváziobiológiai Konferenciára.

A rendezvény időpontja: 2025. 02. 26-28.

Helyszín: Sarlóspuszta

Regisztráció határideje: 2024. 11. 06.

Regisztráció itt »

A Kárpát-medence természeti öröksége nemcsak értékes, de életminőségünk alapját is adja.

A nem őshonos fajok tömeges és folyamatos behurcolása eddig nem tapasztalt mértékben fenyegeti egészségünket, terményeinket, jószágainkat és természetes környezetünket.

A nem őshonos fajok megjelenését megelőzni nem tudjuk, de az inváziót lassíthatjuk és hatását mérsékelhetjük. Ez azért szükséges, mert így a természet és a társadalom is időt nyer az alkalmazkodáshoz.

Az inváziók kezelése komplex társadalmi tanulási folyamat, ahol a természet- és társadalomtudományok szakembereinek, a döntéshozóknak, a gazdálkodóknak és minden egyes állampolgárnak fontos szerepe van.

Az inváziós jelenségek és teendők megértéséhez a „One Biosecurity” koncepció nyújt alkalmas keretet, amely szerint a természet, az ember és jószágai egészsége nem választhatók el egymástól. Ennek szellemében a konferencia célja, hogy lehetőséget adjon az inváziós fajokkal kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudás megosztására a kutatók, a gyakorlati szakemberek és a döntéshozók között.