Skip to main content
Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium

Média

Kutatóink mutatták be munkájukat a Kossuth rádió Napközben műsorában

A műsorban Garamszegi László Zsolt, az Invázióbiológiai Divízió vezetője beszélt a nemzeti labor küldetéséról, Halassy Melinda mutatta be a selyemkóró visszaszorításával kapcsolatos kutatásait, Süle Gabriella pedig a kerti dísznövények, így a kokárdavirág inváziós tulajdonságait ismertette. Kossuth Rádió – Napközben – 2023.09.06.

Miért tört ki pánik a tigrisszúnyog miatt?

Hazai tigrisszúnyogokban még nem mutatták ki a nyugat-nílusi láz vírusát, és nem zárnak ki területeket a véradásból. Egy hír mégis kisebbfajta pánikot okozott.

Lassan tényleg mosodát nyithatnak a mosómedvék Budapest mellett

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gödöllői vadbiológus kutatói vadon élő mosómedvéket filmeztek egy Budapesttől 30 km-re fekvő erdőben.

Garamszegi László Zsolt az ökológusok küldetéséről, inváziós növényekről és a jövőről

Az ökológusok egyik feladata a környezeti katasztrófák korai detektálása, mert így nem kívánt folyamatok – például járványok – előzhetők meg.

Nutria projekt

MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet Növényevős kutatócsoportja azt vizsgálja, hogy a nutria milyen testi kondícióval, szaporodási mutatókkal rendelkezik, mi jellemzi a táplálékösszetételüket, milyen az egyedek rokoni kapcsolata és genetikai hasonlósága más populációkkal, illetve hol fordulnak elő hazánkban.    

Vaddisznó túrásának hatásvizsgálata a Kolon-tónál és Vöröskőváron

MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet Növényevős kutatócsoportja azt vizsgálja, hogy milyen hatása van a vaddisznó túrásának a talaj minőségére, az inváziós növényfajok előfordulására a talaj magbankban és a növényzetben, és más állatfajokra.

Fészekpredáció vizsgálata mosómedvés területen

A mosómedve az elmúlt évtizedekben megjelent Magyarországon. Mint inváziós, idegenhonos ragadozófaj, eddig még nem ismert hatásai lehetnek a helyi ökoszisztémákra. Ezek közül az egyik legfontosabb a madárfészkek kifosztása. Ezt műfészkek kihelyezésével és mozgásérzékelő kameracsapdák segítségével vizsgáltuk.      

Miért akarjuk megvédeni az orrszarvút, ha a parazitáit nem akarjuk megmenteni?

Az Invázióbiológiai Divíziónk kutatója, Szentiványi Tamara a veszélyeztetett parazitafajok kutatásáról és védelméről beszélt a Qubit cikkében.

Támadnak az inváziós szúnyogok

A lakosság segítségét kérik az inváziós csípőszúnyogok terjedésének megfigyeléséhez a kutatók.

Kert a köbön – A biológiai invázió problémái és megoldásai

A 2023. május 13-án megrendezett beszélgetés az inváziós fajok által okozott problémák kialakulásának folyamatát és kezelési lehetőségeit járta körül.

Megalakult az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium Invázióbiológiai Divíziója

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) vezetésével a közelmúltban alakult meg az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium (EBNL) Invázióbiológiai Divíziója.

Invázióbiológiai Divízió céljai és munkája

Az interjúban Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója és a divízió vezetője mutatja be az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium részként létrejött Invázióbiológiai Divízió céljait és munkáját.    

Zöldklub

Dr. Süle Gabriella, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa – A dísznövények az invázióssá váló fajok egyik fő forrását képezik.

Szép ez a virág, de azért jobb lenne, ha nem szabadulna el

Az Észak-Amerikából származó kokárdavirág széles körben ismert a hobbikertészek körében, de már régen kiszökött a kiskertekből, és úgy tűnik, hogy a szárazodó klíma hatására komolyabb ökológiai problémákat is okozhat.

Virágok harca – így lehet egy virág káros a méhekre

Az inváziós növények jelentősen átalakítják környezetüket, az egyre fogyatkozó beporzó rovarok újabb csapásokat kénytelenek elszenvedni: úgy járnak, mint a róka és a gólya La Fontaine meséjében.

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) 2019-ben indította el kutatói-társadalmi összefogáson alapuló Szúnyogmonitor projektjét az emberre és háziállatokra is veszélyes kórokozókat terjesztő inváziós csípőszúnyogfajok intenzív hazai terjedésének felmérése céljából.

Kék bolygó

Szentiványi Tamara a citizen science eszközeivel eredt a súlyos kutyabetegséget terjesztő szúnyogok nyomába

Egyre több tudományterületen próbálkoznak a kutatók azzal, hogy lelkes átlagembereket vonnak be munkájukba.

Az ökológiai és invázióbiológiai kutatások nem választhatók el a világjárványok megelőzésétől – Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium jött létre Szegeden

Legfőbb célja a járványok előrejelzése, megelőzése, matematikai modellezése, a kórokozókkal és az invazív fajokkal kapcsolatos ökológiai kockázatok feltárása, valamint a digitális adatok elemzése.

A környezeti katasztrófa már itt van, nem a megfoghatatlan, távoli jövőben

Bár egyre több jele van a klímaváltozásnak, az emberiség még mindig nem érzi elég fenyegetőnek ahhoz, hogy drasztikus változásokat hozzon életmódjában. Garamszegi László, az Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója szerint a viselkedésünk játékelméleti modellekkel is leírható, és ha másért nem, gazdasági okokból lesz muszáj változtatnunk.