Skip to main content
Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium

I. Invázióbiológiai konferencia

Program

Program

1. nap – One Biosecurity: egészségbiztonság és invázióbiológia egyben

Az inváziós idegen fajok a kórokozók hatásaihoz mérhető veszélyt jelentenek az emberiségre, tehát jelentős következményekkel járnak az ökoszisztémákra, a termesztett növényekre, valamint az emberi és állati egészségre nézve. A biológiai inváziók ma már a globális változások egyik legfontosabb tényezőjének tekinthetők. Az „One Biosecurity” koncepciót azért dolgozták ki, hogy elősegítse az interdiszciplináris megközelítést, amely az emberi, állati, növényi és ökoszisztéma egészség közötti kapcsolatokra épít az inváziós idegen fajok hatásainak megelőzése és mérséklése érdekében. Az OB koncepció azt hangsúlyozza, hogy az egységes döntéstámogató eszközök a jelenlegi ágazatspecifikus megközelítéseknél nagyobb hatást érnének el azáltal, hogy a biológiai biztonsági rendszer egésze szempontjából vizsgálnák azt. Célunk az OB koncepció magyarországi bevezetése, valamint fórumot biztosítsunk a tudományos, politikai és közszereplők közötti információcseréhez és vitákhoz.

A konferencia előadások nyelve angol. A kutatási témákat tíz perces klasszikus konferencia előadások, illetve öt perces rövid előadások formájában mutatják be az előadók.

2. nap – Az invázióbiológia legújabb kihívásai – Tudományos előadóülés

A konferencia második napján az invázióbiológia legfőbb kérdéseivel kapcsolatos tudományos előadásokat mutatjuk be: az inváziós fajok terjedési mechanizmusaival, ökológiai szerepével, társadalmi és gazdasági hatásaival és az ellenük való védekezés lehetőségeivel kapcsolatos előadásokat várunk.

Az invázióbiológia két nemzetközi szaktekintélye tart plenáris előadást: Dr. Petr Pysek az invázióbiológia aktuális kérdéseiről, illetve Dr. Piero Genovesi az inváziós fajok elleni védekezés lehetőségeiről.

A konferencia előadások nyelve angol. A kutatási témákat tíz perces klasszikus konferencia előadások, illetve öt perces rövid előadások formájában mutatják be az előadók.

Plenáris előadók »

3. nap – Együttélés az inváziós fajokkal? – mindennapi kérdések

A nap célja, hogy gyakorlati szakemberek és kutatók eszmét cseréljenek annak kapcsán, hogy hogyan tudja segíteni egymást a gyakorlat során felhalmozódott tudás és a hazai és nemzetközi kutatás. Azaz a fő cél, hogy erősödjenek olyan közös tudásalkotásos (knowledge co-production) együttműködések, amelyek az inváziós fajokkal szembeni hatékonyabb fellépést segítik. A nap során 3-4 fordulóban és 4-6 csoportban fogunk diskurzusokat szervezni azon kérdések mentén, amelyeket a jelentkezés során a résztvevők mint legfontosabbakat adtak meg.

A napot levezető természetvédelmei szakemberek és kutatók bemutatkozása „itt”.