Skip to main content
Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium

Mosómedve-gondok: európai kutatók egyeztettek

A mosómedve (Procyon lotor) Európa szárazföldi részén (pl. Franciaország, Belgium, Németország, Lengyelország területén jelentősen) elterjedt idegenhonos faj. Az állományok alapját elszökött házikedvencek és betelepítések képezik. A mosómedve Magyarország faunájában is már igazoltan jelen van. Ennek az Észak-Amerikából származó invazív fajnak a terjedése veszélyeztetheti az őshonos ökoszisztémákat. Mindennek okán rendezték meg az 1. Európai Mosómedve Kollokviumot 2023. március 16-17-én a franciaországi Lyonban. A találkozón az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium Invázióbiológia Divízióját a MATE képviselte Katona Krisztián és munkatársai előadásával.

Az előadásban összefoglaltuk a faj magyarországi előfordulásával kapcsolatos legfontosabb ismereteket a jövőbeni kutatások és a faj kezelésének megalapozásához. Az Országos Vadgazdálkodási Adattárban (Csányi et al. 2022) elérhető éves vadgazdálkodói jelentések alapján a mosómedve 1998-ban 9 egyeddel jelent meg a vadászati terítékben, és azóta folyamatosan van éves szinten néhány elejtett egyed. A mosómedve legutóbbi terítéke 19 egyed volt a 2021/2022-es időszakban. A faj előfordulása szórványos, de az egyedek nagy részét Magyarország középső részén, Pest megyében lőtték ki. Az elmúlt két évtizedben bizonyítékaink vannak a faj alkalmi városi megjelenésére is Budapesten. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott, invazív fajokkal foglalkozó projektünk (RRF-2.3.1-21-2022-00006) keretében kutatásokat végzünk a faj elejtett egyedeinek kondíciójával, szaporodásával, táplálkozásával kapcsolatban, elemezzük az egyedek genetikai eredetét és rokonsági viszonyait, ill. vizsgáljuk a mosómedve fészekpredációját és városi megjelenését.

A kutatás az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium Invázióbiológiai Divízió kutatási programjának részeként, a Széchenyi Terv Plusz program keretében az RRF-2.3.1-21-2022-00006 számú projekt támogatásával valósult meg.