Skip to main content
Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium

Miért akarjuk megvédeni az orrszarvút, ha a parazitáit nem akarjuk megmenteni?

A természet és az egyes fajok védelmét sokan fontosnak tartják, de a parazitákról jóval kevesebben gondolják, hogy meg kellene védeni őket. Pedig ezek a fajok ugyanúgy az ökoszisztéma részei, mint azok az állatok, amelyeken élősködnek, és sokszor fontos biológiai vagy akár evolúciós szerepet töltenek be. Az egyes fajokra specializálódott paraziták esetében ráadásul a gazda kihalása gyakran együtt jár az élősködő kihalásával, ezért a kihalás által veszélyeztetett fajok vörös listájáról ismert Természetvédelmi Világszövetség, az IUCN nemrég új programot indított, aminek keretében kutatók most először a paraziták veszélyeztetettségét fogják felmérni.

Az alulkutatott élőlények ökoszisztémákban betöltött jelentőségét az utóbbi tíz évben kezdik egyre jobban felismerni a biológusok, mondta a Qubitnek Szentiványi Tamara, ELKH Ökológiai Kutatóközpont Evolúciós Ökológia Kutatócsoportjának tudományos munkatársa, és az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium Invázióbiológiai Divíziójának kutatója, aki részt vesz az IUCN parazitaspecialista csoportjának munkájában. (Magyarországon korábban Rózsa Lajos és Vas Zoltán is foglalkozott paraziták védelmével: ők egy 2014-es tanulmányukban globálisan 40, a gazdaállatukkal együtt kihalt vagy kritikusan veszélyeztetett élősködő tetvet azonosítottak.)

Cikk forrása:

Qubit.hu

A kutatás az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium Invázióbiológiai Divízió kutatási programjának részeként, a Széchenyi Terv Plusz program keretében az RRF-2.3.1-21-2022-00006 számú projekt támogatásával valósult meg.