Skip to main content
Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium

Zöldklub

Dr. Süle Gabriella, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa – A dísznövények az invázióssá váló fajok egyik fő forrását képezik. Az emberi ültetés során új élőhelyre kerülnek, az öntözéssel és gondozással megteremtődnek a számukra alkalmas életkörülmények. Később a természetes élőhelyeken az emberi zavarások és az éghajlatváltozás okozta melegedés hatására létrejövő nyílt élettereket a kertekből kiszökve könnyen elfoglalják. Ilyen utat járt be a kokárdavirág is.

Csobay Krisztina, a Zöldövezet Társulás Egyesület elnöke – Az eldobható pelenka környezetvédelmi kára igen jelentős: egy kisbaba akár másfél tonna veszélyes hulladékot termel a szobatisztaságig. A pelenkák a vegyes hulladékba dobva lerakóba, vagy szemétégetőbe kerülnek. Az eldobható pelenkák kínálnak alternatívát a mosható pelenkák – amelyek ergonomikusak, könnyen használhatóak és környezetbarátak.

Cikk forrása:

Klubradio.hu

A kutatás az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium Invázióbiológiai Divízió kutatási programjának részeként, a Széchenyi Terv Plusz program keretében az RRF-2.3.1-21-2022-00006 számú projekt támogatásával valósult meg.