Skip to main content
Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium

A citizen science és szúnyogkutatás: az urbanizáció és az inváziós szúnyogok közötti kapcsolat Magyarországon

Az urbanizáció, más néven városiasodás, jelentősen hozzájárulhat az inváziós szúnyog fajok és az általuk terjesztett betegségek terjedéséhez. Az urbanizált élőhelyek nagy mennyiségű táplálékforráshoz (emberek és háziállatok) biztosítanak hozzáférést, és bőséges szaporodási helyet kínálnak a szúnyogok számára. Bár az ember által alkotott tájakat gyakran hozzák összefüggésbe az invazív szúnyogfajok jelenlétével, még mindig kevés ismerettel rendelkezünk az egyes fajok és az épített környezet közötti kapcsolatról. A jelen tanulmányban az urbanizáció mértékét és az inváziós szúnyog fajok jelenlétének kapcsolatát vizsgálták, melyben az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreiai szúnyog elterjedésére koncentráltak elsősorban a kutatók. Az adatokat citizen science program segítségével gyűjtötték, a szunyogmonitor.hu keretein belül, amibe a lakosság hozzájárulásával érkeztek be inváziós szúnyog elfordulási adatok 2019 és 2022 között.

A kutatás során azt találták, hogy az egyes fajok és az urbanizált tájak közötti kapcsolat eltérőnek bizonyul. Az ázsiai tigrisszúnyog jelenléte statisztikailag szignifikáns és pozitív kapcsolatot mutatott az urbanizációval, míg a másik két inváziós szúnyogfaj előfordulása nem mutatott összefüggést az urbanizáció mertékével.

Az eredmények rávilágítanak a citizen science fontosságára a tudományos kutatásban, mivel ezzel a megközelítéssel gyűjtött adatok felhasználhatóak arra, hogy jobban megértsük az invázió hajtó erejét és az inváziós fajok ökológiai igényeit.

Publikációk:
Garamszegi, László Zsolt; Soltész, Zoltán; Kurucz, Kornélia; Szentiványi, Tamara: Using community science data to assess the association between urbanization and the presence of invasive Aedes species in Hungary Parasites & Vectors, 2023

A kutatás az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium Invázióbiológiai Divízió kutatási programjának részeként, a Széchenyi Terv Plusz program keretében az RRF-2.3.1-21-2022-00006 számú projekt támogatásával valósult meg.