Skip to main content
Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium

A közönséges selyemkóró (Asclepias syriaca) inváziós növény elleni védekezés

A közönséges selyemkóró (Asclepias syriaca) inváziós növény elleni védekezés rövid távú hatásának vizsgálata: neofiton növények másodlagos inváziója az őshonos fajok regenerálódása helyett.

A kutatás során Kiskunságban, homoki parlagokon vizsgáltuk a közönséges selyemkóró (Asclepias syriaca L.), egy Észak-Amerikából származó évelő, vegetatívan jól terjedő, inváziós növényfaj hatását a talaj főbb tulajdonságaira és a növényzet összetételére egy szabadföldi kísérlet keretében. Emellett a kísérletben vizsgáltuk a selyemkóró mechanikai visszaszorításának (kaszálás) hatását a többi őshonos és nem őshonos növényfajra. Azt találtuk, hogy a selyemkóró inváziója megváltoztatja a növényzet összetételét, de a talaj alapvető tulajdonságaira nem volt hatással. A rövid távú kaszálás, három éven keresztül folytatott kaszálás csökkentette a selyemkóró borítását, ugyanakkor az őshonos növények nem regenerálódtak, hanem más, nem őshonos növények másodlagos invázió következett be. Ez alapján azt feltételezzük, hogy az inváziós faj visszaszorítása után az őshonos növények regenerálódásához több időre vagy további kezelésekre van szükség.

 

Publikáció:

Berki, B., Botta‐Dukát, Z., Csákvári, E., Gyalus, A., Halassy, M., Mártonffy, A., Rédei, T. & Csecserits, A. Short-term effects of the control of the invasive plant Asclepias syriaca: secondary invasion of other neophytes instead of the recovery of native species, Applied Vegetation Science, e12707.

 

A kutatás az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium Invázióbiológiai Divízió kutatási programjának részeként, a Széchenyi Terv Plusz program keretében az RRF-2.3.1-21-2022-00006 számú projekt támogatásával valósult meg.