Skip to main content
Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium

Durva-léptékű Vegetációökológiai Kutatócsoport

A csoport elsősorban földrajzi léptékű vegetációs vizsgálatokat végez, általában vegetációs és környezeti adatbázisok felhasználásával. Ennek során érdeklődésünk fókuszában az éghajlat- és tájhasználat-változás, a lehetséges természetes növényzet előfordulása, valamint a biológiai invázió hatásának dokumentálása, modellezése és előrejelzése áll.

A biológiai invázióhoz kapcsolódó kutatási témáink:
– Növényi tulajdonságok felhasználásával kutatjuk a közösségek szerveződésének szabályait (assembly rules) és invázióval szembeni ellenállóképességüket.
– Inváziós növényfajok terjedését, megtelepedését és hatását vizsgáljuk elsősorban száraz homoki élőhelyeken. Ezen belül kiemelten foglalkozunk az újabban megjelent és terjedő fügekaktusz fajokkal. Itt még az invázió kezdetén vagyunk, van lehetőség a korai beavatkozásra. Vizsgálatainkkal ennek a növénycsoportnak a jövőbeli veszélyeire akarjuk felhívni a figyelmet. A másik kiemelten vizsgált növényfaj a selyemkóró, amely a homokterületeken széles körben elterjedt. A befogadó közösségre gyakorolt hatása a szakirodalomban azonban vitatott. Vizsgálataink ennek tisztázására és a faj mechanikai visszaszorításának lehetőségeire fókuszálnak.

durvalepteku

Partnerek